tisdag, mars 11, 2008

Smokey goes to ValhallHanna P verkar vara inne på ett väldigt intressant spår just nu. (ta bara en titt på hennes blogg, med strålande filmer av Woody the Safety Owl.) För ett litet tag sedan så skickade hon mig ett klipp med den amerikanska skogsbrandsbekämparbjörnen smokey, där en minst lika björnig countrysångare först sjunger med i ghost riders in the sky, och sedan berättar för sin son att "smokey är överallt, och skyddar oss från skogsbränder". Smokey själv manifesterar sig i sin björnkostym för barnet, och tackar honom med en mystisk ekande röst.
Jag har varit inne på dethär spåret förra året, när jag svärmade för Michelins logotyp bibendum, men det är i filmer som denhär som de amerikanska varumärkesmaskotarna verkar på ett nästan shintoistiskt vis. Smokey är här näst intill synoym med Totoro från Miyasakis kända barnfilm, där smokey är belagd med egenskaper som liknar en naturandes: Totoro bor i ett Kamferträd, Smokie i en Skylt, Totoro ser till att grödorna växer, Smokie att eld aldrig går överstyr och bränner upp skogen.

Jag tyckte att detta var ett så fint exempel på hur religion och reklam agerar efter samma riktlinjer, och hur vi trots efter alla dessa år fortfarande har ett behov av folktron och naturreligionerna. Det var bara först efter postmodernismens intåg, som Smokie fick sin rättmätiga plats bland asagudarna, sittandes brevid Balder och en Frostiesballong.

10 kommentarer:

hanna p sa...

Det här gör mig glad. Och varm. Smokey har varit min vän i decennier nu men det var bara i förra veckan jag kom att snubbla över hans partner i skogen, Woodsy. Varför hade vi bara Skogsmulle? Jag hade verklign behövt en pålitlig vän i skogen och inte nån jävla näverhippie som bara behagar visa sig en gång vartannat år.

Kolbeinn sa...

Glöm inte televinken, jag tycker att han platsar bra här.

hanna p sa...

Okej, såhär. Jag är bara barnet och Televinken finns bara i minnet hos er oldies (but goldies). Ska googla snubben.

Lazee sa...

Men hördu Kolbeinn, det är faktiskt två döttrar som countrysångaren har.

Kolbeinn sa...

Oj, det var faktiskt två döttrar. Du får ursäkta lazee, men min fokus ligger på den antropomorfiska björnen i hatt och den sjungande waltonspappan, och inte hans androgyna avkomma.

hanna p sa...

Candy and Chriss heter Vaughn Monroes döttrar.

Kolbeinn sa...

Det är väldigt bra namn. Jag Wikipediade lite på honom, men jag tror inte att någon vet vem Vaughn Monroe är. Och inte jag heller. Allt jag vet är att han fyller upp en flanellskjorta aldeles utmärkt, och han sjunger som en bikupa full med bra.

hanna p sa...

Jo men det står ju i sluttexterna i filmen att Vaughn med familj förekom i publicservicereklamer och informerade om olika försiktighetsåtgärder i skog och natur. En bra familj. Jag visste inte ens att de hade public service i Amerika, trodde det var ett brittiskt påhitt.

Kolbeinn sa...

Förresten, är dethär du Lazee?

http://www.youtube.com/watch?v=K0f-5W4rF2E

Snälla säg att det är du.

Lazee sa...

Jag har hatt.