torsdag, maj 14, 2009

Ett Motiverat Kön


Nu börjar det (på tiden säger jag) äntligen ramla in lite rapporter om att folk faktiskt läst min bok. Littvetaren Anna, på bloggen Bokstävlarna läste igenom den, men det var någonting som kom i vägen:

Jag försökte läsa "Trollkungen" med ett öppet sinne. Men det enda jag kunde tänka på under läsningen var hur omotiverat många manliga könsorgan som dyker upp. Alla karaktärer i hela boken (med undantag för skogsguden) är håriga män som springer omkring nakna och visar upp sina paket. Tillslut tröttnar jag väldigt mycket på att se tecknade penisar och grotesk manlig samvaro på varenda sida.


En sak som är rätt så klar att det är män i huvudrollen, män överallt, och de få tillfällena man får se en kvinna i mina serier (de dyker faktiskt upp lite då och då) så har de sällan några enormt bärande roller. Det är knappast som att jag är blind inför det. Däremot så är jag inte så säker på att karaktärerna i serien beter sig stereotypt som män. En av tankarna i boken är temat på revolt, revolt mot samhälle, revolt mot kön. Och därför känner jag att jag har skildrat de flesta karaktärer så könlöst som möjligt, oavsett om de är utisar eller innisar. Däremot så tar Ewokbröderna en stor plats i boken, en uttalat maskulin värld, med små stugor, huggkubbar och fåordighet, alla manliga attribut. Men det har inte hindrat mig från att låta dem anamma mammarollen.
Fast det var ju faktiskt allt näckande som stack i sidan. Det är mycket penisar och naket i mina serier, fast om man tar bort testosteronet som får penisen att stå upp så ser den faktiskt ganska skojig ut. Jag objektifierar den manliga kroppen en hel del i mina serier, och det varken ursäktar jag mig för, eller kommer att sluta. Den manliga sexualiteten borde göras passiv, och fråntas sin förövarroll, och det är en av anledningarna bakom all nakenhet, och nästan hela boken. Bakom alla lager av jobbighet så ligger det nåt skojigt bakom, och det skadar aldrig att återupptäcka saker på nytt igen. Och då kanske kön inte är så farliga. De ser lite ut som svampar.


(på en sidnot, så har allehanda.se skrivit lite om vårens serievåg, förresten. Trevligt trevligt.)

6 kommentarer:

Marlena sa...

väl talat!

Stef sa...

Vad är det för fel att visa paketen, som hon uttryckte det? Visserligen har jag inte läst din bok ännu, men av de paket som synts i dina andra serier så har jag aldrig upplevt dem som särskilt öh, provocerande? Och ser inte heller hur de skulle vara det. Keep it up, bro.

Det är vid sånnahär lägen jag väljer att citera gamla svenska dubben på Starzinger: "Jag är ledsen, men jag kan inte tänka mig ett liv utan Penis"

Berit sa...

Håller med Stef och dig, du brukar visa upp mångfacetterade penisar och nakenheten känns knappast krystad då det handlar om skogsliv och väsen av allehanda slag. Kukandet känns fritt och könsrollsbefriande. Vill jag läsa om män är din bok lätt en av dem jag plockar upp.
Puss till Kolb för att han är Kolb.

Loka Kanarp sa...

Väl talat, Kolbeinn!

Loka Kanarp sa...

Precis nu såg jag att någon annan också hade skrivit just "väl talat". Weird!

Piller och blod sa...

Väl talat, alla vältalare. Jag instämmer till punkt och pricka med Kolb och er andra. Bibliotekarien låter som en riktigt trist typ. Synd att det är hennes yrke -hon kommer sitta och rekommendera xmen till kidsen istället för fantastiska Trollkungen. Men att döma av de andra recensioner som dykt upp om Kolbs bok ser det ut som att de flesta har förstått vad det egentligen handlar om.