tisdag, augusti 07, 2007

Hey Satan, Lift up your tail! Show us where you keep the Friars in Hell!I takt med min flytt hem till Uppsala igen, så har jag återförenats med en av mina favorittavlor i hela världen, nämligen "Trädgården av Jordliga Förlustelser" av Bosch. Att den gjorde ett stort intryck på mig under min barndom var ju oundvikligt, när den hängde sådär inbjudande strax utanför (senare inuti) mitt pojkrum. När jag ser den igen så börjar en hel del av vad jag hållit på med rent kreativt att kännas väldigt väldigt vettigt, och en stor del av mina serier (framför allt ewok kings, men även ett gäng till) har sugit in en hel del av stämningen. Nu pratar jag förstås enbart om mittenbilden. Den vänstra (edens lustgård) har aldrig fallit mig i smaken. Den känns lite för vemodig.
Den högra panelen däremot, tänker jag inte prata mer om just nu, men vi kan säga att en serieidé föddes bara rakt av. Men titta inte på mig. Titta på Pasolini, i hans filmatisering av Geoffrey Chauchers "Canterbury Tales".Jag kan knappt förklara det, men jag blir oerhört rörd av helvetesscenen. (resten av filmen är bra den med, men inte i samma klass som de fem minuter av oomph som denhär scenen bjuder på) Det vi får se är helt enkelt runt 50 statister som lajvar en Boschmålning, komplett med Papier Machéemasker, kroppsmålningar, och som krona på verket, ett prostetiskt anus. (när satan visar var han håller munkarna) Helveteslandskapet ser ut att vara byggt av trästumpar de hittat, precis så det räckt till en liten fejkad borgsmur, och i bakgrunden har de hängt några hemmagjorda lidande de käckt placerat galgar och garrotteringshjul. Stämningen är skojfrisk, lite som att hela filmandet har spårat ut till tidernas efterfest. Ingen verkar egentligen lida eller ens tro på sin egen skapelse. Bara rulla runt som grisar i allt som gör livet underbart.


6 kommentarer:

Kolbeinn sa...

Och drömma om att änder matar en med enorma körsbär. Oh Yessss. Annars älskar jag hur stämningen liksom pumpar mellan asexuell/antydande/översexuell, beroende av hur ögat sveper över bilden. Är det en akrobatisk övning, eller är det onani med ett granatäpple? Who knows!

hanna p sa...

Han är tillbaka! Jag gillar också Bosch men ännu mer gillar jag Kolbeinn.

Kolbeinn sa...

Jaa! Jag skulle väldigt gärna vilja höra samma sak om en viss brun sida jag gillar att läsa. Hur går det med sommarlovet, hanna?

AT73 sa...

Halloj Kapten Kolbeinn!

Den där filmen är jäkligt nice spelade in de på VHS för fosil många år sedan.
Jag kan mycket väl tänka att den passar dig.
En av mina favo scener är när en av karaktärerna går omkring och säljer frityrmunkar under en avrättning!

Det är skumt tomt på skolan utan dig!
Hoppas att du har det finnemang var du än är.

Kram Axel

Kolbeinn sa...

Hej axel! Hörde att du går friår!

Det får mig att sakna malmö mer och mer... Hoppas att du gör allt jag drömmer om att göra där. Som att sitta på en stol och rita och äta kakor.

AT73 sa...

Min store hårige vän...
Det vet du att jag gör!!!

Super gosigt tidnings tryck!
Hoppas att du får mer sådant.

Jag tror att många missar hur stor du är.

På dom!!!