fredag, januari 19, 2007

Oursler-testet

En av de sämsta sakerna jag tycker man kan posta på är de där små quizgrejerna där man svarar små korta frågor, om senaste filmen man sett, och så vidare, bara för att bjussa på någonting snabbt och enkelt om sig själv. Jag tänkte bryta lite mot den traditionen idag, och lägga upp ett test som jag själv faktiskt blev intresserad av, nämligen en del av konstnären Tony Ourslers samarbete med konstnärerna Kim Gordon (ni vet hon i sonic youth)och Karen Finley.
Testet är en serie av 21 frågor, och beskrivs bäst såhär:

"Test was written in the format of the famous psychological examination MMPI (Minneapolis Personality Inventory). The viewer is invited to answer statements relating to media, violence and the body with a simple true or false response. This work is designed to evoke a moment of self reflection in the viewer." (oursler)

Jag sket lite i det ändå, och formulerade mina svar, bara för att få ut lite mer av kakan. here goes:

1 - When in a crowd, i feel lost.

Nä, egentligen inte. Men däremot så känner jag mig däremot otroligt medveten om folkmassan. Man sitter ju hela tiden och dömmer sig själv, utefter vad massan skulle tänka när de ser mig och går förbi mig. Det känns inte riktigt som en jobbig grej heller, som att jag känner mig pressad. Mer som om man får en chans att leka med massans uppfattning av en. Detta däremot funkar bara när man är på topp. Om man mår som på när lite dåligt, då är en stor folkmassa av anonyma ansikten bara hemskt, och man vill bara låsa in sig i en filt.

2 - I Like to see all the way to the Horizon


Jorå, ja visst. Jag gillar att intala mig själv att det skall vara nån slags islandsgrej, men det är nog ganska allmänt för de flesta. Vem gillar inte storslagna mäktiga landskap? Varför fick pingvinresan så många besökare? Vilka vykort säljer bäst? Jag använder ändå island på samma sätt som alla gör när de drömmer sig bort någon stans. Det är det exotiska andra som drar oss till det. Vi bor i städer. Naturen främmande. Vi gillar naturen. Vi står på berg och viftar med flaggor.3 - I feel connected to others when watching TV.

Nej, mer alienerad. Det mesta som går på Tv, är varken motsvarande mina åsikter eller mitt känsloläge. Jag blir sällan berörd av ett TV-program. Bara en upprörd sur gammal kärring, som gnäller över ungdomen idag. På så sätt kan jag väl säga ja till frågan, men med ett visst drag av antipati.4 - The people that used to live here are still watching us.

Tror inte riktigt på tanken om att det finns någon sorts fysisk eftervärld, där generationer efter generationer av människor sitter och kollar på mig, och dömer mina steg. Men det är bara för att om jag dör så kommer jag till Valhall och blir toadoppad. Däremot så tror jag på att nån sorts del av mig kommer att leva kvar efter min död. Vad det är för del, kan jag däremot inte svara på. Jag tror däremot inte heller att det som lever kvar är kopplat till vår nivå av medvetande, eller tar en aktiv del av våra liv.


5 - God was responsible for the Diseases that made them sick

Usch nej. Hemska tanke.


6 - We are pioneers in a Dangerous place


Jag vet inte om pionjärer är det rätta ordet. Däremot så är allt vi gör svajigt och osäkert. När som helst kan jorden vända sig i sömnen, och all mänsklig historia är utraderad. Däremot så är det inte så mycket av ett ädelt syfte, att vi gör det vi gör. Vi bara gör det.


7 - Things are the same as they have always been


Näpp. Vi kan aldrig ens komma i närheten att föreställa oss hur det kan ha varit. Någonting, någonstans. Aldrig aldrig aldrig.

8 - At certain times, killing can´t be prevented

Jag kan inte riktigt säga någonting om det. Jag vet ganska lite om våld, eller att bli utsatt för det. Tanken om att ta ett liv, eller låta mitt bli taget är väldigt främmande, och väldigt läskigt. Det handlar inte riktigt om ett val, tror jag. Men överlag är våld aldrig bra för ditt och mitt välbefinnande.


9 - People are trying to take things from me.

Jag fäster mig sällan vid mina prylar. Det är kanske därför att jag sällan har mycket grejer omkring mig. Om nån skulle bryta sig in i min lägenhet, och sno allt jag hade, så skulle jag nog bli putt, men världen skulle inte gå under. Det kan ha med att göra att jag aldrig riktigt känt mig hemma i nån lägenhet. Fråga mig igen när jag är 40 och har en stabil tillvaro.


10 - This is my Lana.

Vad är en Lana? Du kan va Lana.11 - It´s us or them.


Usch! Aldrig!

12 - Many history figures continue to affect us.


Jupp. Det gör dem ju. Men inte bara historiska figurer. Fiktiva figurer tar en enorm plats i folks hjärnor, särskilt 80-talisterna och framåt. Jag tror det snart är fysiskt möjligt att leva hela sitt liv utan att behöva engagera sig i en annan levande människas öde.

13 - I believe in things i see on TV.

Sorgligt men sant så tar jag ofta det jag hör på nyheterna osv. för givet. Jag gillar det inte, och jag vet att jag borde sålla mer kritiskt. I bland orkar man inte värja sig hela tiden, stänga av och göra något annat. Då sitter man där framför top model, och köper alla normer som matas in i en. Sen känner man sig smutsig.

I bland gillar jag att försöka klippa bort associationsbanden, och försöka se TV´n som om den levde ett eget liv. Det är ganska kul. Jag önskar att det skulle vara så, jämt, som bara en samling fina bilder utan symbolik. Och den skulle inte ha sånt inflytande över oss. I bland stänger jag också av ljudet, och sätter på en skiva. Det är lika roligt.

14 - They have more power than me.

I bland kan man bli så emotionellt avtrubbad att det enda som kan få mig att gråta är en sorglig film. Det skrämmer mig.

15 - Drugs make me feel like myself

Usch nej. Den jag är är jag, trots mina hämningar. Jag blir inte mer kolbeinn om jag skulle injicera diskmedel i överarmen och stirra på små blåa ploppar på hornhinnan. Det är inte precis som om det finns nån sorts idealiserat överjag längst inne i mig, bortom allt kött och alla hämningar.

16 - Sacrifices of the Past are helping us today.

Nä. Det är inte precis som om vi går i gamla fäders fotspår och bör hedra det. Starka individer blir alltid överhajpade i historieböckerna, i stället för kollektiva ansträngningar. (Det är fortfarande möjligt att romantisera Karl XII i fält, samtidigt som franska revolutionen alltid får ett blodkantat skimmer)17 - This is the Center of the Earth

Lilla jag? Nääääääää!

18 - There is plenty of room here for my friends.

En ganska jobbig sak att säga, men man kan inte älska alla och enbart alla. Mina vänner får åka med i båten. Annars känner jag en diffus välvilja mot resten.

19 - When i throw things away, i will never see them again

Jepp. Jag tänker väldigt lite på vad jag lämnar kvar egentligen. Kaffesumpet jag kastar i soporna multnar och blir ett äpple som jag äter och slänger, multnar och blir en blomma som jag ger till nån jag gillar. Fast det behöver jag inte tänka på egentligen. Men det är en fin tanke.

20 - There are Spirits in our surroundings.

Japp. Det tror jag på. Däremot inte andarna av våra döda, men någonting annat än oss i alla fall. Om vi kan tro på djur, så är det bara arrogant att tro att vi är de enda i världen. Däremot tror jag att de i största lag skiter i oss, lite som våra vänner djuren, som vi sällan heller ser.

21 - Today, any resource can be turned into any other resource.

Rent torrt, Jepp, tveklöst. Och Strindberg den token försökte göra guld.Sen så tog testet slut.

/Kolb


Inga kommentarer: